Kinoa
Kinoa, mida tuntakse ka Tšiili hanemaltsa seemnete nime all, on kiiresti populaarsust võitev toiduaine. See Lõuna-Ameerikast pärinev toidukultuur on erakordse toiteväärtusega. Kinoa on suurepärane valguallikas. Taimetoitlastel soovitatakse oma menüüd kinoatoitudega rikastada, kuna see sisaldab kõiki 9 olulist aminohapet. Kinoa sisaldab rohkesti ka mikroelemente: magneesiumi, fosforit, rauda ja muid kasulikke elemente. Kinoal ei ole iseloomulikku maitset, mistõttu seda saab kasutada paljude erinevate roogade valmistamiseks – magusatest putrudest kuni toitvate hautisteni välja. Kinoa on kas must, punane või valge. Enne keetmist leota kinoad; kui aga kiirustad siis pese seda voolava vee all korralikult. Keetke vees suhtega 1: 2 umbes 15 minutit. Keedetud seemned paisuvad umbes 2-3 korda ja muutuvad läbipaistvaks. Naudi toitvaid hommikuputrusid koos värskete või kuivatatud puuviljadega. Kui maitsestad kinoad sidrunimahla ja oliiviõliga ning lisad värskeid lemmikköögivilju, saad toitva salati. Kinoa sobib suurepäraselt ka suppidesse ja ja köögiviljahautistesse. Pähklimaailm kutsub erinevat kinoad proovima ja oma menüüd sellega rikastama.