Külmkuivatatud puuviljad ja marjad
Külmkuivatatud puuviljad ja marjad kuivatatakse külmas keskkonnas, et säilitada nende loomulikku maitset ja toiteväärtust. Külmkuivatamist ehk lüofiliseerimist peetakse üheks kõige uudsemaks meetodiks, mis aitab toodete tarbimisaega pikendada ning nende vitamiini-, ensüümi- ja toitainesisaldust ning maitse- ja lõhnaomadusi säilitada. Sellisel viisil töödeldud puuviljad ja marjad säilitavad oma algse mahu ja välimuse. Külmkuivatatud puuviljadel ja marjadel on kohev ja krõmpsuv struktuur ning need on tavalistest toodetest keskmiselt kümme korda kergemad. Külmkuivatamisel eemaldatakse toodetest vesi nii, et need kaotavad enamuse oma kaalust, kuid säilitavad kõik muud omadused. Külmkuivatatud puuviljad ja marjad on tervislik ja toitev suupiste, mis ei sisalda suhkrut, mida tavaliselt puuviljade ja marjade kuivatamisel kasutatakse. Külmkuivatatud puuviljad ja marjad sobivad mitmesuguste roogade valmistamiseks, sageli kasutatakse neid ka erinevate dessertide kaunistamiseks. Külmkuivatatud puuvilju saab kasutada hommikuhelveste, putrude, pannkookide ning erinevate küpsetiste ja magustoitude maitsestamiseks. Külmkuivatatud puu- ja köögiviljapulbrit võib kasutada nii loodusliku toiduvärvina kui ka erinevate külmade jookide, kastmete ja muude vedelate toitude maitsestamiseks.